I
I
American Wigeon

American Wigeon Identification Guide

American Wigeon

Key facts

Scientific name: Mareca americana
UK status: Scarce visitor (Scarce migrant)
Global conservation status: Least concern
Length: 50 cm
Wingspan: 82 cm
Weight: 770 g

Description

The American wigeon, also known as the baldpate is a medium-sized dabbling duck with a round head, short neck, and small bill. Males in breeding plumage have a mask of green feathers around their eyes and a cream-coloured cap that runs from its crown to its bill. They have large white shoulder patches on the wings.

Female American wigeons have grey and brown plumage. Both sexes have a pale blue bill with a black tip, a white belly, and grey legs and feet.

They are gregarious birds outside of breeding season, forming large flocks of thousands of individuals.

Seen a bird and not sure what it is?

Try our interactive bird identifier

Diet

American wigeons feed by dabbling for plant matter or grazing on land for grasses, grains, clover, and lettuce. They will also occasionally eat invertebrates during the summer.

Listen

Sunny Tseng/xeno-canto

Range and habitat

American wigeons are widespread across North America, found in all areas except the extreme north of Canada and Alaska. They live near marshes, lakes, estuaries, and rivers.

Discover more rare birds

Yellow-Bellied Sapsucker
Yellow-Bellied Sapsucker
Sphyrapicus varius
Red-Breasted Nuthatch
Red-Breasted Nuthatch
Sitta canadensis
American Robin
American Robin
Turdus migratorius
Crested Lark
Crested Lark
Galerida cristata
Barrow's Goldeneye
Barrow’s Goldeneye
Bucephala islandica
Alpine Swift
Alpine Swift
Tachymarptis melba
Red-Footed Falcon
Red-Footed Falcon
Falco vespertinus
Yellow-Rumped Warbler
Yellow-Rumped Warbler
Setophaga coronata
Egyptian Nightjar
Egyptian Nightjar
Caprimulgus aegyptius
Dusky Thrush
Dusky Thrush
Turdus eunomus

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watching break for just £10