I
I
Cackling Goose

Cackling Goose Identification Guide

Cackling Goose

Key facts

Scientific name: Branta hutchinsii
UK status: Accidental (rare vagrant)
Global conservation status: Least concern
Length: 80 cm
Wingspan: 125 cm
Weight: 1.8 g

Description

The cackling goose is a small, compact goose with a short neck, long wings, short legs, and a steep forehead. It has brown upperparts and underparts with white under the darker tail. The head and neck are black with a distinctive white patch on the cheek. Some individuals have a thin white necklace. The short bill is black. The brown colouration on the body can vary from pale to dark brown among the subspecies of which there are at least 5.

The cackling goose was considered a subspecies of the Canada goose until 2004 when the American Ornithologists’ Unions made it a separate species. The main differences are that the cackling goose tends to be smaller and more delicate, the bill is stubbier, and the head is squarer, and their calls are higher pitched than those of the Canada goose.

Seen a bird and not sure what it is?

Try our interactive bird identifier

Diet

Cackling geese eat mainly plant matter such as roots, tubers, shoots, and leaves, as well as cultivated grains particularly during migration. They will also eat insects, molluscs, and crustaceans.

They forage mostly on land although will feed in water, sometimes tipping upside down like a dabbling duck.

Listen

Frank Lambert/xeno-canto

Range and habitat

Cackling geese are found across North America. It breeds in northern Canada and Alaska along ponds and streams in the tundra as well as marshes, meadows, and estuaries. It migrates and winters in western Canada and northern Mexico.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more rare birds

Barred Warbler
Barred Warbler
Curruca nisoria
Summer Tanager
Summer Tanager
Piranga rubra
Red-Breasted Goose
Red-Breasted Goose
Branta ruficollis
Song Sparrow
Song Sparrow
Melospiza melodia
Surf Scoter
Surf Scoter
Melanitta perspicillata
Wallcreeper
Wallcreeper
Tichodroma muraria
Red-Necked Nightjar
Red-Necked Nightjar
Caprimulgus ruficollis
Bufflehead
Bufflehead
Bucephala albeola
White-Throated Needletail
White-Throated Needletail
Hirundapus caudacutus
Alpine Accentor
Alpine Accentor
Prunella collaris

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watching break for just £10