Surf Scoter Identification Guide

Surf Scoter

Key facts

Scientific name: Melanitta perspicillata
UK status: Scarce vagrant
Global conservation status: Least concern
Length: 45 – 56 cm
Wingspan: 75 – 85 cm
Weight: 1 kg (M) 900 g (F)

Description

The surf scoter is a medium-sized, bulky sea duck with a large head, sturdy neck, and heavy, broad bill. The male is black overall white patches on its nape and forehead. The bill is orange with black and white markings. Outside of breeding season, the male loses the nape patch.

The female is dark brown, with darker wings, and a dark grey bill. She has white patches on the face behind the bill and behind the eye, which distinguishes it from the velvet scoter.

Seen a bird and not sure what it is?

Try our interactive bird identifier

Diet

The surf scoter primarily feeds on bottom-dwelling aquatic invertebrates, including molluscs, crustaceans, bivalves, and worms. During the breeding season, its diet is supplemented with insects, larvae, fish roe, and plant matter.

Prey is usually captured underwater and swallowed whole.

Listen

Bruce Lagerquist/xeno-canto

Range and habitat

Surf scoters breed in the boreal forests of northern Canada and Alaska, near freshwater lakes and ponds. In winter, they migrate to the Pacific and Atlantic coasts of North America, ranging as far south as California and Florida, where they can be found in harbours, bays, estuaries, and other coastal waters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more rare birds

Gyrfalcon
Gyrfalcon
Falco rusticolus
Green-Winged Teal
Green-Winged Teal
Anas carolinensis
Steller's Eider
Steller’s Eider
Polysticta stelleri
American Golden Plover
American Golden Plover
Pluvialis dominica
Yellow-Rumped Warbler
Yellow-Rumped Warbler
Setophaga coronata
American Redstart
American Redstart
Setophaga ruticilla
Baikal Teal
Baikal Teal
Sibirionetta formosa
Summer Tanager
Summer Tanager
Piranga rubra
Red-Footed Falcon
Red-Footed Falcon
Falco vespertinus
Baltimore Oriole
Baltimore Oriole
Icterus galbula

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watching break for just £10