I
I
Barred Warbler

Barred Warbler Identification Guide

Barred Warbler

Key facts

Scientific name: Curruca nisoria
UK status: Passage migrant
Global conservation status: Least concern
Length: 15.5 – 17 cm
Wingspan: 22 – 25 cm
Weight: 22 – 36 g

Description

The adult male barred warbler has steel-grey upperparts with white fringes on the wing coverts, forming a double wingbar, and white-edged tail feathers. Its underparts are pale grey with dark barring. The face is dark grey, with yellow eyes, a black bill with a pale base, and grey-brown legs and feet. The female is similar but paler, with grey-brown upperparts and less distinct barring on the underparts.

Its song is a harsh, chattering call, resembling that of the garden warbler but less melodic. It often sings from exposed perches.

Seen a bird and not sure what it is?

Try our interactive bird identifier

Diet

Barred warblers are primarily insectivorous, feeding on beetles, ants, flies, and other invertebrates. However, in autumn and winter, they also eat fruit and berries, particularly blackberries and elderberries.

They forage mainly in bushes close to the ground or in the canopy of small trees, picking prey from branches and foliage while perched. Unlike some other warblers, they rarely catch insects in flight.

Listen

Per Lindquist/xeno-canto

Range and habitat

The barred warbler breeds across central and eastern Europe, as well as western and central Asia. It inhabits open deciduous and mixed forests, woodlands, plantations, parks, and gardens. It is also found in scrubby areas and grasslands with hedgerows and scattered trees and shrubs.

A strong migrant, it travels south for the winter to tropical eastern Africa. In Britain, it is regularly spotted along the east coast during autumn migration but is much rarer in spring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more rare birds

Ortolan Bunting
Ortolan Bunting
Emberiza hortulana
Wallcreeper
Wallcreeper
Tichodroma muraria
Eastern Red-Rumped Swallow
Eastern Red-Rumped Swallow
Cecropis daurica
Siberian Rubythroat
Siberian Rubythroat
Calliope calliope
Cabot's Tern
Cabot’s Tern
Thalasseus acuflavidus
Blue-Winged Teal
Blue-Winged Teal
Spatula discors
Eyebrowed Thrush
Eyebrowed Thrush
Turdus obscurus
Sora Rail
Sora Rail
Porzana carolina
Citril Finch
Citril Finch
Carduelis citrinella
White-Winged Lark
White-Winged Lark
Alauda leucoptera

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watching break for just £10