I
I
White-Winged Scoter

White-Winged Scoter Identification Guide

White-Winged Scoter

Key facts

Scientific name: Melanitta deglandi
UK status: Rare vagrant
Global conservation status: Least concern
Length: 55 cm
Wingspan: 90 cm
Weight: 1.6 kg (M) 1.2 kg (F)

Description

The white-winged scoter is a large, stocky sea duck with a thick neck, heavy head, sloping forehead, and a stout bill. Males have black plumage overall, with large white wing patches that are fully visible in flight. The tail is fairly long and is held up, out of the water.

On the head, there is a white crescent behind the eye, the bill is orange with a dark knob at the base, and the legs and feet are bright orange. Females are browner with a pale belly, two white facial patches, and a dark grey bill.

Seen a bird and not sure what it is?

Try our interactive bird identifier

Diet

White-winged scoters eat aquatic invertebrates such as mussels, clams, and oysters, as well as insects. The feed by diving deep in open water, often tearing the prey from underwater rocks, and swallowing it whole. Their gizzards, which make up nearly 10% of their body mass, crush and break up the hard shells.

Listen

Andrew Spencer/xeno-canto

Range and habitat

White-winged scoters breed in Alaska and eastern Canada. They can be found on freshwater lakes in forests or surrounded by heavy vegetation. In winter they migrate to the east and west coasts of North American where they can be found mostly at sea in bays and coastal ocean.

Discover more rare birds

Siberian Thrush
Siberian Thrush
Geokichla sibirica
Black-Browed Albatross
Black-Browed Albatross
Thalassarche melanophris
Summer Tanager
Summer Tanager
Piranga rubra
Turkestan Shrike
Turkestan Shrike
Lanius phoenicuroides
Woodchat Shrike
Woodchat Shrike
Lanius senator
Glaucous-Winged Gull
Glaucous-Winged Gull
Larus glaucescens
Red-Billed Tropicbird
Red-Billed Tropicbird
Phaethon aethereus
Night Heron
Night-Heron
Nycticorax nycticorax
Mourning Dove
Mourning Dove
Zenaida macroura
Black Kite
Black Kite
Milvus migrans

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watchig break for just £10

Secure your bird watching break for just £10